Njega kopita konja

Vitamini-za-konje-mačke-pse

13 ožujka, 2021


Njega kopita konja je sastavan dio pravilne skrbi i brige za konja. Kopita su čvrsta i rožnata nakupina koja štite kopitnu kost, a možemo ih povezati s noktom kod čovjeka. Radi svoje uloge kopito je preuzelo funkciju stopala koje nosi svu težinu konja i tako uvelike određuje radnu sposobnost konja. Kopito štiti osjetljivu strukturu prstiju i prilagođeno je raznim opterećenjima. Samo na primjeru galopa konja, gdje su kopita izložena udarima od 4 do 8 tona, možemo vidjeti koliko su kopita stvarno važna. Jedna izreka koja savršeno sumira važnost kopita kaže: „Nema kopita, nema konja“.

Kopitno tkivo se uglavnom sastoji od tvrdog, nerastvorivog proteina nazvanog keratin koji čine 95% kopita. Ostali važni sastojci kopita su sulfatne aminokiseline, metionin i cistein, koji su odgovorni za njegov razvoj i strukturu. Kopito sadrži i manje količine kalcija, natrija, kalija, cinka, magnezija i željeza. Prednja i zadnja kopita se razlikuju. Kod prednjih kopita kut zida je položeniji od stražnjeg za 45-50 ° u odnosu na vodoravnu površinu, dio kuke je duži od zida pete, kontura ruba potplata pravilno je zaobljena, a njegov najširi dio koncentriran je u sredini, potplat praktički nije konkavan i tanji je od stražnjeg kopita. Prosječna debljina je približno 10 mm. Kod zadnjih kopita je kut kukastog dijela u odnosu na vodoravnu površinu strmiji za 55-60 °. Ako ne opazimo na vrijeme, promjenu na kopitima, onda će najvjerojatnije konj imati problema s prednjim nogama ili s bolom u leđnom dijelu. Potplat ima značajnu konkavnost i debljinu, što omogućava stražnjim kopitima da se bolje odupru mehaničkim oštećenjima.

Rog kopita raste i stvaraju se novi slojevi koji guraju stare slojeve na površinu radi čega oni više ne dobivaju hranjive tvari iz krvi pa se stvrdnu i postanu fleksibilni. Kopitni zid raste oko 1cm mjesečno što znači da zid traje između 9 i 12 mjeseci. Rast roga kopita ovisi o nizu faktora kao što su prehrana i metabolizam, starost, stres, težina konja i pritisak na kopita, psihičko stanje i prisustvo intestinalnih parazita, godišnje doba, temperatura okoline, genetika …

Stopa rasta rogova kopita je podržana pravilnom ishranom s dosta proteina, kretanjem, vlagom u okolini i radom na čvrstom tlu. Loša ishrana, stajanje, trudnoća, rad na mekom terenu i bolesti usporavaju rast rogova kopita. Kopito čine: treći članak trećeg prsta (kopitna kost), dio drugog članka trećeg prsta (krunska kost), kopitni zglob, navikularna kost, ligamenti, tetive , krvne žile, živci i kopitne hrskavice. Anatomski razlikujemo tri osnovna dijela: zid kopita, petu i žabicu. Osim toga na kopitu razlikujemo još rub i krunu kopita. Rub kopita je mjesto kože noge na kopitu u vidu bezdlačnog područja širine 5 mm. Kruna kopita je dio koji se nalazi neposredno ispod ruba kopita. Zid kopita dijelimo na vanjsku i unutarnju površinu.

Unutrašnji dio zida nema pigmenta i fleksibilniji je radi veće količine vlage radi čega ima bolju pokretljivost i tako osigurava da su pokreti kopita zaštićeni od velikog šoka te dopušta da se kopitna kost i unutarnji dio zida kopita mogu kretati u suprotnim pravcima bez gubitka čvrstoće njihove veze. Vanjski dio kopita je pigmentiran i znatno je čvršći kako bi mogao nositi težinu konja i štititi unutrašnje strukture. Vanjski dio se također ponaša kao opruga u smislu da skladišti i oslobađa energiju tijekom različitih faza koraka. Zdrav kopitni zid mora biti bez pukotine i skoro pa nepropustan.

Žabica je građena od nepotpuno keratinizirane rožine. Nezdrava žabica sklona je infekcijama, koje ako se ne tretiraju mogu dovesti do značajnijih promjena u strukturi i uzrokovati šepanje. Ima ulogu u apsorpciji šoka, u cirkulaciji, te zaštiti osjetljivih struktura ispod. Sadrži živce koji omogućavaju konju da osjeti podlogu na kojoj stoji kao i da bude svjestan pozicije svojih nogu u odnosu na tijelo. U centru žabice prema stražnjem dijelu nalazi se centralni žlijeb. Zdrav žlijeb je plitak i širok, a ako on postane uzak i dubok tada mu prijeti nakupljanje bakterija i gljivica.


Njega kopita konja je jako bitna kako ne bi došlo do neželjenih bolesti i upala

Esencijalna briga oko konjskih kopita je čišćenje. Čišćenje je odlična mjera za sprječavanje infekcija i pukotina koje se lakše uklanjaju u početnoj fazi. Do problema može doći iz više razloga kao što su začahureni mali kamenčići koji mogu uzrokovati konjsku hromost, lijepljenje gnoja koje lako truli i može dovesti do gubitka snage. Amortizacija se smanjuje udaranjem o potplat pijeska, ako konj hoda po vlažnom tlu kopito može postati vlažno i uzrokovati bolest stopala.

Neke od najčešćih bolesti kopita su gnjilogriz žabice, mekuša kopita, reumatska upala, nekroza hrskavice kopita
Usred loših higijenskih uvjeta kao što su prljave i vlažne štale, često se javljaju bolesti poput gnjilogriza žabice ili mekuše kopita. One se očituju rastapanjem rožine žabice i mekuša s bakterijskom infekcijom. Tkivo žabice i mekuše bude trulo devitalizirano s crnim iscjetkom i neugodnim mirisom.

Njega kopita konja započinje pravilnom korekcijom kopita, naročito zahvaćenog područja. Žabicu je potrebno očistiti i orezati kopitnim nožem, dezinficirati magnezijevim ili bakrenim sulfatom te nanijeti adstringentnu kremu, ljekoviti sprej ili otopinu. Postupak čišćenja kopita potrebno je ponavljati svakodnevno do izlječenja, a higijenu kopita važno je nastaviti i kasnije. U težim slučajevima potrebna je i antibiotska terapija.

Na konjska kopita se stavljaju potkove kako bi zaštitile kopita od prekomjerne abrazije prilikom kretanja po tvrdoj podlozi, pomažu pri izbjegavanju mehaničkih oštećenja, isključuju ozljede unutarnjih dijelova kapsule roga, pomažu u održavanju ravnoteže u skliskim područjima, otklanjaju ortopedske nedostatke.
Kod njege kopita konja je redovita briga i čišćenje te pružanje kvalitetnih uvjeta vrlo bitno za sprječavanje razno raznih bolesti kopita i održavanje njihova zdravlja.

U našem dućanu imamo sve što vam je potrebno za zdravlje i njegu kopita konja

Hoof balm Equine America za konjska kopita koncentrirani je spoj prirodnih ulja- kokosa, avokada, jojobe i ekualiptusa- koji hidratizira, hrani i štiti kopito, a u isto vrijeme mu dozvoljava disanje. Ova ulja su iznimno važna za zdravlje i brigu o kopitima te omogućavaju hidrataciju, hranjive tvari i zaštitu koja seže u duboke slojeve kopita, a u isto vrijeme štite od bakterija i gljivica.

Ako vaš konj pati od napuknutih ili krhkih kopita preporučujemo Super Hoof Powder Plus biotin za konje koji sadrži 25 mg biotina na 50 g dnevne doze te pomažu u održavanju jakih, zdravih kopita.

Biotin Xtra u prahu sadrži  20 mg biotina na 50 g dnevne doze, kao i cink i metionin koji sadrže MSM i pivski kvasac za održavanje jakih, zdravih kopita.

Za konje koji pate od svrbeža i oštećene kože zbog blatnih i vlažnih uvjeta, preporučujemo korištenje antibakterijske masti Magic Mud Formula koja se brzo upija i njeguje zahvaćene dijelove kože te se rezultati vide već u vrlo kratkom roku korištenja!

Za zahvaćene dijelove kože i gubitak dlake u pomoć dolazi Derma Gel koji je prikladan za korištenje na svim životinjima. Nježno hladi i umiruje iritaciju te pomaže ponovnom rastu dlake.

Izvori:
Radišić, B. (2009.): Anatomija kopita i kopitni mehanizam. Sveučilište u Zagrebu,
Veterinarski fakultet, Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, Zagreb.
Radišić, B. (2010.): Bolesti kopita. Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Klinika za
kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, Zagreb.

Možda vam se svidi i …

Želite uštediti 10 % kod prve kupovine?

Zanimaju Vas novi Equine America proizvodi, popusti, korisni savjeti, posebne ponude...?

Upišite svoje ime i email i kod za popust stiže u Vaš inbox!

Call Now Button