Metabolički sindrom kod konja

Vitamini-za-konje-mačke-pse

30 siječnja, 2021

Što to je zapravo metabolički sindrom kod konja?

Veterinari već dugo prepoznaju sindrom pretilosti, rezistenciju na inzulin i kronični laminitis, koji pogađa nešto mlađu skupinu odraslih konja. Iako se za ove konje u početku sumnja da pripadaju podskupu slučajeva Cushingove bolesti kod konja, međutim, duga dlaka nije karakteristična i testovi hipofize (npr. test inhibicije deksametazona i koncentracija ACTH u plazmi) obično daju normalne rezultate. Uz to, oslabljeni konj ne reagira na lijekove kao što su ciproheptadin i pergolid, koji se često koriste kod Cushingove bolesti.

U posljednjih nekoliko godina veterinari su počeli pomnije proučavati ovo stanje i istraživači s Sveučilišta Missouri došli su do saznanja o novom, sve češčem poramečaju koji se zove metabolički sindrom. Ime, “metabolički sindrom” nastao je na temelju nekoliko očiglednih sličnosti između oboljelih konja i čovjeka kod kojeg je karakteristična pretilost koja uključuje nakupljanje masti oko trbuha; povišeni lipidi u krvi i smanjene koncentracije lipoproteina visoke gustoće (tzv. “dobri”) kolesterol; inzulinska rezistencija i hiperglikemija; i visoki krvni tlak.

Oboljeli konji su često pretili, otporni na inzulin i hiperglikemični, te to stanje možemo usporediti i s ljudskim bolestima. Međutim, uočljive su i važne razlike, jer konji kada obolijevaju obično pokazuju normalan krvni tlak i ne pokazuju stalno povišenu razinu lipida u krvi.

Što uzrokuje metabolički sindrom kod konja?

Čini se da je pretilost središnji problem kod ljudi i konja koji pate od metaboličkog sindroma. Tjelesna masnoća (posebno ona pohranjena unutar trbuha, jetre i mišića) sadrži stanice koje su metabolički i hormonski vrlo aktivne, ali kada su prisutne u prekomjernim količinama, njihovi učinci mogu potaknuti malo more metaboličkih poremećaja, što dovodi do inzulinske rezistencije i perzistentne hiperglikemije.

Te nepravilnosti uzrokuju štetne učinke na kardiovaskularni sustav, hrskavicu i kosti. Jedan od ovih učinaka je povećana sinteza i oslobađanje kortizola u perifernim tkivima tijela, što može dovesti do laminitisa kod oboljelih konja.

metabolički sindrom konja

Liječenje metaboličkog sindroma

Trenutno su strategije liječenja metaboličkog sindroma kod konja gotovo uvijek usredotočene isključivo na sprječavanje pretilosti i rezistencije na inzulin strogom prehranom, te pojačanim kretanjem… Najvažnije načelo hranjenje bolesnih konja strogo je ograničenje topivih ugljikohidrata u hrani.

Prehrambene potrebe treba podmirivati ​​isključivo na osnovi vlaknaste stočne hrane, poput sijena od trave dobre kvalitete. Izvora topljivih ugljikohidrata kao što su žitarice, slatka hrana, mrkva, jabuka i dr. kao i pristup pašnjacima treba potpuno ukloniti jer vrlo male količine mogu rezultirati inzulinskom rezistencijom. Ako postoji veća potreba za energijom, posebno tijekom treninga i utakmica (kada je pretilost pod kontrolom), sijeno za travu treba dopuniti natopljenom repom i / ili masnoćom (povrćem uljem ili rižinim mekinjama), ali ne sa žitaricama.

Vjerojatno će, u bliskoj budućnosti, biti dostupni komercijalni cjeloviti pristup prehrani koji cilja na otklanjanje problema metaboličkog sindroma, što će uvelike pojednostaviti liječenje oboljelih konja i eliminirati potrebu za analizom hrane.

U liječenju metaboličkog sindroma kod konja zagovaraju se različiti dodaci, ali trenutno postoji malo znanstvenih dokaza koji podupiru ili opovrgavaju njihovu učinkovitost. Kao i za Cushingov sindrom, također se preporučuje upotreba kroma pikolinata i magnezija. Hranjivi omjer između kalcija i magnezija bi trebao biti 2: 1.

Stručnjaci za prehranu konja također preporučuju da prehrambena razina kalcija, magnezija, fosfora, bakra, cinka, mangana i selena bude najmanje 150% od razine koju je preporučilo Nacionalno vijeće za istraživanje. Analiza hrane je potrebna za preciznu ravnotežu minerala na ovaj način.

Cimet se također pokazao učinkovit dodatak koji se koristi kao pomoćna terapija te blagotvorno djeluje na osobe s dijabetesom tipa 2 i potpuno je siguran za korištenje kod konja.

Članak je preveden i napisan po tekstu Christie Malazdrewich, Original članak je dostupan ovdje: https://aaep.org/horsehealth/equine-endocrinology-cushings-disease-and-metabolic-syndrome

Možda vam se svidi i …

Želite uštediti 10 % kod prve kupovine?

Zanimaju Vas novi Equine America proizvodi, popusti, korisni savjeti, posebne ponude...?

Upišite svoje ime i email i kod za popust stiže u Vaš inbox!

Call Now Button