Laminitis kod konja je češći nego što mislite

Vitamini-za-konje-mačke-pse

11 listopada, 2020

Laminitis kod konja se povijesno smatralo da ima upalni uzrok koji proizlazi iz naglog pretjeranog uzimanja bujne paše ili prekomjerne konzumacije žitarica, visokih šećera i škroba, od kojih većina završava u stražnjim crijevima, a fermentiraju ga mikrobi, a ne probavljeni enzimima u gornjem dijelu crijeva.

Ova fermentacija ovih vodotopivih ugljikohidrata rezultira promjenama u mikrobiomu stražnjih crijeva, što dovodi do štetnih promjena u unutarnjem okolišu crijeva. Iako nije potpuno razumljiv, smatra se da upalni odgovori na ove promjene u mikrobiomu crijeva u konačnici utječu na opskrbu kopita krvlju kroz niz upalnih kemikalija. Šteta od slobodnih radikala i nedostatak hranjivih sastojaka zbog smanjene opskrbe krvlju uzrokuje oštećenje stanica lamela kopita, što rezultira jakom boli, tromosti i oštećenjima kopitnih struktura.

Prekomjerni rad na tvrdom terenu, zadržane posteljice, česte infekcije i problem s udovima također može rezultirati upalnim laminitisom kod konja.

Nedavna istraživanja opisuju daljnji uzrok – endokrinu ili hormonalnu disfunkciju, bilo od Cushingsove bolesti – koja se češće naziva PPID (Pars-hipofizna intermedijalna disfunkcija), ili niz sindroma poznatih kao Metabolički sindrom konja (EMS). Te poremećaje karakteriziraju, između ostalih simptoma, pretilost i disregulacija inzulina (IR) i mogu imati genetsku osnovu – s većom učestalošću kod domaćih ponija i nekih pasmina.

Razlozi zbog kojih povećane razine inzulina mogu izazvati laminitis kod konja nisu u potpunosti razumljivi, ali mogu biti povezani s višim razinama posebnih bjelančevina u tijelu zbog kojih se krvne žile sužavaju, smanjujući opskrbu periferne cirkulacije krvlju, a posebno kopita. To može rezultirati sužavanjem i istezanjem stanica u laminama, a čini se da se to događa postupno, prije nego što vlasniku simptomi postanu očigledni – za razliku od upalnog laminitisa, koji je obično brz.

Sve je više dokaza za pružanje dodatne antioksidativne i protuupalne potpore na biljnoj bazi putem pažljivo odabranih dodataka koji također mogu sadržavati folnu kiselinu, magnezij i cimet (prirodni izvor kroma).

Pravilna i pravovremena skrb je ključna!

 • Nazovite svog veterinara! Laminitis kod konja zbog upalnih uzroka treba hitno liječiti kako bi se smanjila upala i bol, te spriječilo pretjerano oštećenje ploča i moguća rotacija kostiju kopita. Slično tome, laminitisu koji proizlazi iz hormonske neravnoteže trebat će veterinar kako bi prepoznao i eventualno liječio osnovni uzrok.
 • Potrebna je prehrambena strategija i program vježbanja koji pomažu smanjiti pretilost (ako postoji) i poboljšati regulaciju inzulina.
 • Potrebno je biti konzistentan i ne hraniti konja s količinom hrane koja je veća od 1,4-1,7% tjelesne težine dnevno. (Vaga vam može pomoći u praćenju napretka u mršavljenju i doziranju hrane)
 • Treba osigurati prehranu s niskim sadržajem škroba i niskim udjelom šećera, a najvažnije hranjive tvari trebaju biti dobivene kroz krmu niskih specifikacija, poput kasno sječenog, stabljikastog (ali čistog) sijena koje ima niže razine topljivih ugljikohidrata.

Nažalost, ne postoje apsolutne informacije o tome koja je sigurna granica unosa škroba i šećera.

Najbolji savjet trenutno je natapanje sijena u čistoj vodi (mijenja se svakodnevno), idealno je više od 6 sati u hladnom vremenu ili 1-2 sata u toplim uvjetima što će dodatno smanjiti vodotopive ugljikohidrate.

 • Uključivanje male količine čiste slame može povećati vrijeme žvakanja.
 • Upotrijebite male ili dvostruke mreže kako biste povećali vrijeme hranjenja i stavite ih na različita mjesta kako biste potaknuli kretanje i ponašanje u potrazi za hranom.
 • Ograničite ili kontrolirajte pristup pašnjacima bilo pomoću brnjice, bilo pomoću tračnica, umjesto trakaste paše kako biste potaknuli kretanje.
 • Osigurajte esencijalne minerale i vitamine putem dodataka koji udovoljavaju ključnim zahtjevima za opće zdravlje i oporavak, bez unošenja nepotrebnih kalorija
 • Razmislite o uključivanju dodatnih dodataka prehrani kao što su pre i probiotici koji će vam pomoći vratiti zdrav mikrobiom u crijevima vašeg konja.
 • Razgovarajte o planiranom i nadgledanom programu vježbanja s veterinarom.
 • Sve je više dokaza za pružanje dodatne antioksidativne i protuupalne potpore na biljnoj bazi putem pažljivo odabranih dodataka koji također mogu sadržavati folnu kiselinu, magnezij i cimet (prirodni izvor kroma).

Možda vam se svidi i …

Želite uštediti 10 % kod prve kupovine?

Zanimaju Vas novi Equine America proizvodi, popusti, korisni savjeti, posebne ponude...?

Upišite svoje ime i email i kod za popust stiže u Vaš inbox!

Call Now Button