Konj zimi- kako ga pravilno zaštititi u hladnim, vlažnim i zimskim uvjetima?

Vitamini-za-konje-mačke-pse

15 studenoga, 2020

Konj zimi nužno treba našu brigu! Vrlo smo aktivni s našim konjima kad je toplo i suho, ali briga za našeg konja ne bi trebala prestati kada stignu hladniji mjeseci.

Bitno je obratiti pažnju na slijedeće činjenice:
• Prehrana konja mora zadovoljavati potrebe konja zimi (prema dobi, intenzitetu rada itd.).
• Moraju imati neograničen pristup sijenu, jer se konj zimi grije glomaznom krmom.
• Moraju unositi dovoljnu količinu vode – čak i više zimi nego ljeti! Možemo si pomoći laganim zagrijavanjem vode ili korištenjem konjske hrane koju smočimo.
• Neograničen pristup kamenu od mineralne soli.
• Također osigurajte da konji imaju dovoljno svježeg zraka i da cijelu zimu nisu u staji, jer prašina i čestice loše utječu na dišni sustav, a konj može imati ozbiljne i trajne posljedice.
• Nakon prvog jakog mraza koristiti antiparazitske dodatke. Muhe napadaju krajem ljeta, pa upotrijebite proizvod koji uključuje sastojke koji ubijaju ličinke u kasnu jesen ili početkom zime.

  • Konj se zagrijava probavom hrane, pa je zimi važno da vaš konj ima neograničen pristup sijenu kako bi mogao proizvesti tjelesnu toplinu od probave. Kad dođe loše vrijeme, možda ćete trebati sačuvati dodatne obroke sijena kako biste osigurali da Vaš konj unosi dovoljno vlakana te da mu ostane toplo.
  • Cilj bi trebao biti povećati količinu hidracije kako bi se spriječila dehidracija i kolike. Većina odraslih konja treba najmanje 30 do 50 litara vode dnevno.

Briga za konje po zimi

Konj zimi razvija svoj zimski ogrtač do 22. prosinca (zimski solsticij) jer su dani tada kraći. Konji počinju gubiti zimski ogrtač (i počinju oblikovati ljetni ogrtač) kako dani postaju dulji (počevši od 23. prosinca).

Ne pokrivajte konja prije 22. prosinca jer ćete smanjiti prirodnu zaštitu Vašeg konja (odnosi se na konje koji nisu obrijani).

Mokra ili blatna dlaka može smanjiti njezinu izolacijsku vrijednost i povećati gubitak topline. Važno je da konj ostane suh i zaštićen od vlage.

Konj zimi koji je vlažan od znoja nakon rada mora se potpuno osušiti prije nego što se ostavi u staji / pašnjaku. Gusta zimska dlaka može dugo zadržavati vlagu, a sušenje može biti dugotrajan zadatak.

Konja koji je mokar može se sušiti ručnikom, hraniti sijenom, solarijem za konje, pokrivačima namijenjenima sušenju ili posebnim pokrivačima koji pušu topli zrak kako bi se konj brže osušio. Kad se konj osuši, uklonite pokrivač za sušenje tako da ne utječe na funkciju zimskog ogrtača.
Također možete razmotriti brijanje konja kako biste izbjegli gustu kosu koja zadržava vlagu. U tom slučaju, morate konju pružiti prikladnu deku koju će nositi u svoje slobodno vrijeme, jer trebate zamijeniti njegov zimski kaput. To se posebno preporučuje za konje koji rade svaki dan, jer se time izbjegava vlaga pogotovo za konje koji su osjetljiviji na bilo kakve bolesti (prehlade).

Blato – još jedna zimska poteškoća

Zimi je presudno osigurati da vaš konj ima mjesto na kojem nema blata. Uobičajeno je da je blato oko regulatora i izvora napajanja. Važno je svakodnevno uklanjati izmet s konjskih stopala i kopita kako bi se izbjegle gljivične i bakterijske infekcije. Ako se infekcija razvije uslijed prekomjerne izloženosti fekalijama, konja će trebati ukloniti iz fekalnog okoliša i redovito ga tretirati i čistiti dok rana ne zacijeli.

Razmislite o dizajniranju suhog područja (pomoću zasipa) na koje možete postaviti regulator. Konji tamo borave najviše vremena kako bi osigurali da su većinu vremena suhi.

Skloništa za konje

Konj zimi treba zaklon od raznih vremenskih pojava. Sklonište je dostupno u raznim oblicima, a vrsta koju koristite uvelike ovisi o vašem prostornom kapacitetu i financijama.

Drveće i niska mjesta djeluju kao prirodna zapreka vjetru i također mogu pružiti određenu zaštitu od oborina. Trostrano sklonište nudi najbolju zaštitu zimskim konjima od ispaše.

Važno je osigurati da sklonište osigurava dovoljno prostora za sve životinje i omogućuje njihovo prirodno ponašanje i odgovara njihovoj hijerarhiji, tako da i najniži konj na hijerarhijskoj ljestvici može koristiti sklonište. Većim stadima možda će trebati više skloništa.

Izvori:

https://extension.umn.edu/horse-care-and-management/caring-your-horse-winter

Možda vam se svidi i …

Želite uštediti 10 % kod prve kupovine?

Zanimaju Vas novi Equine America proizvodi, popusti, korisni savjeti, posebne ponude...?

Upišite svoje ime i email i kod za popust stiže u Vaš inbox!

Call Now Button