Konjski zubi i kad na pregled?

Vitamini-za-konje-mačke-pse

6 prosinca, 2020

Konjski zubi zahtijevaju isto tako brigu kao i u našim životima. Dapače problemi sa zubima kod konja su vrlo česti, pogotovo kod starijih konja.

Kako znati kada konjski zubi trebaju zubarski pregled?

Često naletimo na članke koji ukazuju na bitnost održavanja zubi kod konja.
U idealnom slučaju, zube vašeg konja trebao bi pregledati stručnjak najmanje jednom godišnje. A ispod su nabrojani znakovi po kojima ćete moći prosuditi da je vrijeme da pozovete konjskog zubara ili veterinara, čak i ako je prošlo manje od godinu dana.

konjski zubi

1.Bacanje uzda

Konj koji se igra uzdom može odgovoriti na nelagodu uzrokovanu uzdom ili zbog problema sa zubima zbog kojih je držanje uzda u njušci neugodno.

2. Pljuvanje sijena i stočne hrane

Konj pljuje sijeno kad ispušta kuglice sijena koje je već sažvakao. Konj koji ispljune hranu ne guta hranu pravilno. To može dovesti do gubitka kilograma, jer njegove pune prehrambene potrebe nisu zadovoljene.

3. Zabacivanje glave

Postoje neki razlozi zbog kojih bi konj mogao zabacivati glavu u zrak. Možda će odgovoriti na pogrešan način upotrebe uzda. Može imati problema s oštricom ili može imati problema sa zubima koji mu stvaraju nelagodu cijelo vrijeme ili baš kad mu malo hrane zaostaje u ustima.

4. Gubitak kilograma i loše opće zdravstveno stanje

Ako vaš konj ne može pravilno žvakati, neće moći iskoristiti potrebne hranjive sastojke iz hrane. Loši zubi mogu pridonijeti gubitku kilograma. Konj koji ne može pravilno žvakati također je sklon kolikama.

5. Polako žvakanje

Ako vaš konj ima slomljene zube, zaražene desni, bolne čireve ili bilo koju drugu nelagodu u ustima uzrokovanu zubnim problemima, žvače hranu vrlo polako. To može dovesti do gubitka kilograma i loše prehrane, pogotovo ako se konj na bilo koji način žuri, npr. zbog ostalih konja u stadu koji mu žele ukrasti hranu.

6. Loš dah

Ako usta ili nos vašeg konja neugodno mirišu, možete sumnjati na infekciju zubnog mesa ili negdje drugdje u ustima. To je možda jedini znak da postoji problem koji treba liječiti stomatološkim zahvatom i antibioticima.

7. Salivacija ili slinjenje

Konji sline jer su jeli biljke s gljivicama ili nakon unosa tvari koja ih iritira. Također, nešto može zapeti u desnima, jeziku ili nepcu ili konj može imati problema sa zubima. Neki konji sline i to je sasvim normalno. Međutim, ako niste sigurni, vjerojatno je vrijeme da nazovete svog veterinara.

8. Iscjedak iz sinusa / nosa

Uobičajeno je malo ispuštanje bistre ili blago mliječne tekućine. Obilni iscjedak, međutim, može biti znak ne samo infekcije sinusa već i zubne infekcije. Veterinar će vam pomoći pronaći uzrok iscjetka i savjetovat će vas o najboljem liječenju.

9. Zaštita glave

Ako vaš konj ne dopušta da ga dodirujete po glavi uzrok može biti bolan zubni problem.

10. Dehidracija

Konjima sa zubnim problemima može biti nelagodno piti hladnu vodu, pa mogu piti i manje. Nedostatak vode može uzrokovati kolike i nedostatak hranjivih sastojaka. Ako sumnjate na zubni problem, možda bi bilo pametno namočiti hranu za konja i pružiti mu toplu / mlaku vodu dok vam stručnjak ne pomogne riješiti problem.

Problemi sa zubima kod konja kao što vidite su vrlo česti no uz ove simptome ćete ih lakše prepoznat. Nadamo se da će vam ove smjernice pomoći te da ćete brigu oko zubi vašeg konja shvatiti bitnom.


https://www.thesprucepets.com/when-to-check-horses-teeth-3889996

Možda vam se svidi i …

Želite uštediti 10 % kod prve kupovine?

Zanimaju Vas novi Equine America proizvodi, popusti, korisni savjeti, posebne ponude...?

Upišite svoje ime i email i kod za popust stiže u Vaš inbox!

Call Now Button